Ken je al hedendaagse kant?

Hedendaagse kant, wat is dat?

workshop kantklossen 2

Wanneer we denken aan kantklossen, denken de meesten onmiddellijk aan hele fijne, ecru kleurige complexe stukken zoals fijne kragen, gordijnranden, tafellopers of andere ingewikkelde in elkaar gestoken werken waarbij tientallen, soms wel honderden klosjes gebruikt worden. Maar dat is niet de enige vorm van kantklossen.

Er bestaat ook hedendaagse of moderne kant.
Het voornaamste verschil tussen klassieke en hedendaagse kant is dat je bij klassieke kant gebruik maakt van een gemaakt patroon en vaak met hele fijne ecru linnen of katoenen garen werkt. Bij hedendaagse kant maak je je eigen ontwerp, vaak veel kleurrijker, met veel meer mogelijkheden in draden en meer werkend uit eigen creativiteit.

Welke technieken worden gebruikt?

Zowel in beide hedendaagse als klassieke kant worden drie basistechnieken gebruikt: de halve slag, de linnenslag en de gewrongen slag.

  • De halve slag: Er is één draad (ook wel reiziger genoemd) die telkens horizontaal van links naar rechts gaat. De andere klossen worden 1 keer met elkaar gekruist waardoor een diagonaal patroon ontstaat. 
  • De linnenslag: Er zijn 2 draden (ook wel reizigers genoemd) die telkens horizontaal van links naar rechts gaan. Alle andere draden blijven verticaal waardoor je een geweven werk creëert dat lijkt op een linnenpatroon.
  • De gewrongen slag: De gewrongen slag is eigenlijk hetzelfde als de linnenslag maar elk paar klossen wordt nog ‘ns extra rond elkaar gedraaid. Deze draaiing zorgt voor een gedraaid of gewrongen effect in het kantwerk en kan worden gebruikt om texturen of reliëfeffecten te creëren. 
Technieken kantklossen_1

Wat zijn de mogelijkheden?

Met de hedendaagse kant heb je eindeloze mogelijkheden om eigen ontwerpjes creëren.

Allereerst is het bij moderne kant veel minder belangrijk dat je werk ‘perfect’ is. Een ‘foutje’ in je werk kan net een mooie toevalligheid brengen. Door te experimenteren met de verschillende slagen, kleuren, garen, patronen en afwerkingen kan je prachtige en zeer persoonlijke werken maken.

Indien je graag een wat steviger werk wil maken, dan heb je 2 mogelijkheden. Ofwel maak je door je gebruikte technieken, randen en afwerking het stukje kant stevig.
Ofwel kan je ook kant versteviger of vloeibaar stijfsel gebruiken op het werk, zodat op deze manier het werk vaster aan elkaar blijft.

Je hoeft je ook niet te beperken tot 2D. Het is ook mogelijk om met behulp van ijzerdraad 3D vormen te maken zoals bloemen, een masker, doosjes of een volledige eigen interpretatie. Het 3D-effect wordt bekomen door de ijzerdraad op een klosje of de draden aan de randen rond een dikkere draad te winden.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met kantklossen heb je een aantal basismaterialen nodig:
  • Klosjes: Dit zijn houten spoelen waarop de draden worden gewikkeld tijdens het kantklossen. Meestal heb je meerdere klosjes nodig, afhankelijk van het ontwerp dat je wilt maken.
  • Kantkloskussen: Dit is een speciaal kussen dat gebruikt wordt als ondergrond om het garen vast te pinnen tijdens het klossen. Het kantkloskussen zorgt ervoor dat de draden op hun plaats blijven terwijl je werkt.
  • Garen: Dit kan verschillende soorten garens of draden zijn, afhankelijk van het type kantwerk dat je wilt maken. Traditioneel worden linnen, katoen of zijden garens gebruikt, maar je kunt ook experimenteren met moderne materialen zoals metallic draden of kunstvezels.
  • Spelden: Fijne, scherpe spelden worden gebruikt om de draden vast te zetten op het kantkloskussen terwijl je werkt.
  • Schaar: Om de draden af te knippen heb je een goede schaar nodig.
  • Fijne haaknaald en kleeffolie (Optioneel) : Een haaknaald kan je gebruiken om je stukken aan elkaar te bevestigen. Met de kleeffolie kan je jouw papieren patroon verstevigen.
benodigdheden kantklossen
workshop kantklossen
Voorbeeld bladwijzer
workshop kantklossen

Hoe komt Fabrix terecht bij kantklossen?

Bij Fabrix koesteren we de passie voor creativiteit en ambacht. Het is gewoon superfijn om zelf dingen te maken – of het nu gaat om het creëren van iets praktisch, decoratief of puur artistiek. Het geeft een enorm gevoel van voldoening  dat moeilijk te evenaren is. Met de komst van onze nieuwe stagiaire, Liesbeth, hebben we niet alleen een getalenteerde toevoeging aan ons team, maar ook iemand met een schat aan expertise op het gebied van ambachtelijke kunsten. Zij voegt zo een nieuwe dimensie toe aan ons creatieve repertoire en opent de deuren naar nog meer inspiratie en mogelijkheden. Zij beoefent al jaren het  moderne of hedendaagse kantklossen en wou jou graag introduceren in deze hedendaagse vorm van een klassieke handwerkkunst.

We wensen je alvast veel maakplezier!

 

Sofie & Liesbeth

Wil je graag het kantklossen ontdekken?

We organiseren binnenkort een workshop!

Boek een workshop

Onze andere blog artikels

Get inspired!

Kleine restjes stof, wat doe ik ermee? Deel 2/3

In het 2e deel van deze blogreeks geven we ideetjes voor 2 toffe projecten die [...]

”Lees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om U een betere browsing ervaring te bieden. Door gebruik te maken van deze website, gaat U akkoord dat wij deze cookies gebruiken.