Kleine restjes stof, wat doe ik ermee? Deel 1/3

Blog_restjes stof

Heb jij ook stofrestjes liggen thuis die je niet wil weg gooien maar te klein zijn om nog projecten mee te maken? Leg je steeds maar restjes aan de kant in de hoop er ooit iets mee te maken?
Intussen wordt de berg stofrestjes steeds groter en heb je nog geen inspiratie wat ermee te doen.

Geen nood, wij hebben een paar toffe ideetjes die we jou voorstellen in een 3-delige blogreeks zodat je zelfs de kleinste restjes stof kan gebruiken.

Eerste idee: een stofapplicatie

Online is er heel wat inspiratie te vinden om stofresten te verwerken. Zo kan je bijvoorbeeld kleine items maken zoals ondergoed, poppenkleding of quilts.

We kozen 4 projecten voor jou waarmee je met weinig tot geen naai ervaring vlot iets unieks kunt maken. Deze leggen we jou in een 3-delige blogreeks stap voor stap uit.

In dit eerste deel leggen we jou uit hoe je met stofresten een eigen stofapplicatie kan maken uit stofresten.

Om een eigen stofapplicatie te maken, kan je hele kleine stukjes stof gebruiken. Met deze creëer je een persoonlijke applicatie op een bestaand kledingstuk, tas, … Een item zoals niemand er één heeft! 

Voor je begint...

Voor je aan de slag gaat om je applicatie te maken, kies of maak je een sjabloon die je mooi vindt. Online vindt je heel wat inspiratie om een tof figuurtje te kiezen. Belangrijk is wel om een tekening te kiezen met niet al te veel detail om het jezelf niet te moeilijk te maken. Op basis van de gekozen figuur, kan je dan de stofrestjes selecteren die je wenst te gebruiken.

Benodigdheden

  • Een naaiproject.
  • Stofrestjes.
  • Een sjabloon ( patroon/figuur) die je wilt appliqueren.
  • Vliesofix.
  • Naaigaren.
  • Naaimachine en strijkijzer.

Stappenplan

Stap 1: Kies je sjabloon (patroon of figuur) waaruit je de applicatie wil maken. Wij kozen voor een eenvoudige afbeelding om de applicatie niet té ingewikkeld te maken. Als stof gebruikten we een ecru canvas met roze bloemen (verkrijgbaar in de webshop). Deze past perfect op ons naaiproject nl. een roze jogging sweater! Benieuwd welk patroon we gebruikten voor de sweater? Ontdek het hier!

Stap 2: Teken het sjabloon met potlood over op de papieren (niet blinkende) zijde van de vliesofix.

Stap 3: Strijk de vliesofix met de blinkende kant op de verkeerde kant van de te appliqueren stuk stof. 

Stap 4: Verwijder het schutpapier die aan de andere kant van de vliesofix hangt en strijk de applicatie op je kledingstuk, tas, zak, etc.

Stap 5: Stik vast langs de randen van de geappliqueerde stukjes stof met een zigazag steek zodat de randen zeker niet los komen. Je kan kiezen voor onopvallend naaigaren of voor een opvallende draad zoals bv. metallic naaigaren.

Tip: Wil je een mooi strak resultaat, dan gebruik je best een borduurring. Plaats hiervoor je naaiproject ter hoogte van de applicatie in de borduurring. Gebruik je een elastische stof, plaats dan een versteviging of borduurvlies aan de achterzijde zodat je de stof niet uitrekt.  

 

Blog_Restjes stof_Vliesofix
Blog_Restjes stof_kleven op de stof
Blog_Restjes stof_borduurring
Blog_Restjes stof_stikken zigzag
Blog_Restjes stof_eindresultaat

En... klaar!

Met een zelfgemaakte applicatie heb je een uniek en gepersonaliseerd werk!
Met deze techniek kan je een naam, een lievelingsdier, een prachtige bloem, etc. naaien op een stuk om iets persoonlijks te maken. 

Blog_afgewerkte trui hera
Blog_afgewerkte trui hera detail applicatie
Blog_afgewerkte trui hera 2

Nog enkele tips

  • Indien je de mogelijkheid hebt, bevestig je best de applicatie alvorens je je naaiproject aan elkaar stikt. Zo kan je overal vlot aan en word je niet gehinderd door naden.
  • Voor een eerste project, kies als sjabloon best een eenvoudige tekening om het jezelf niet té moeilijk te maken.
  • Gebruik bij voorkeur niet te kleine stofresten zodat je deze nog vlot met de naaimachine kan vastnaaien.
  • Voor je de applicatie vastnaait, test je best even op een proeflapje welke instellingen (steek, steekbreedte en steeklengte) je het mooiste resultaat geven.

We wensen je alvast veel naaiplezier!

 

Sofie & Liesbeth

Wil je graag nog op andere creatieve manieren aan de slag?

Bekijk dan zeker eens onze andere blogs of workshops!

Boek een workshop

Onze andere blog artikels

Get inspired!

Kleine restjes stof, wat doe ik ermee? Deel 2/3

In het 2e deel van deze blogreeks geven we ideetjes voor 2 toffe projecten die [...]

”Lees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om U een betere browsing ervaring te bieden. Door gebruik te maken van deze website, gaat U akkoord dat wij deze cookies gebruiken.