Verstevig je naaiavonturen: Een korte Vlieseline gids

Blog_Vlieseline

Vlieseline – een trouwe metgezel van elke naai(st)er en helpt bij het creëren van mooie kledingstukken. Als je ooit hebt genaaid, ken deze plakbare tussenvoering waarschijnlijk wel. Het kan soms wel een beetje verwarrend zijn met al die verschillende typen en welke vlieseline gebruik je voor welke stof?

Dus laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende typen plakbare tussenvoering, ook wel bekend als merknaam Vlieseline, en hoe je ze kunt gebruiken voor je naaiprojecten.

Wat is Plakbare Tussenvoering (Vlieseline)?

Plakbare tussenvoering, zoals Vlieseline, is een vliesstof die aan één zijde een laagje lijm heeft. Deze lijm kan worden geactiveerd door warmte, meestal door middel van een strijkijzer, waardoor de tussenvoering aan de stof wordt gehecht.

Dit biedt extra stevigheid en stabiliteit aan de stof, wat vooral handig is bij het maken van kleding, tassen, quilts en andere naaiprojecten.

Wat zijn de meest voorkomende typen vlieseline?

H180

De H180 plakbare tussenvoering is een lichtgewicht variant die ideaal is voor het verstevigen van stoffen zonder ze te verzwaren. Het is perfect voor het toevoegen van stabiliteit aan delicate stoffen zoals zijde, viscose of chiffon, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn tijdens het naaien. Dit type vlieseline is perfect om kleine delen te verstevigen aan bloezen en hemden of voor verstevigingen aan voorpanden.

Naar de webshop
Witte geweven tussenvoering van vlieseline - G740

G740

G740 staat bekend om zijn middelzware structuur, waardoor het geschikt is voor middelzware tot zware stoffen. Het biedt voldoende stabiliteit zonder te stijf te zijn, waardoor het ideaal is voor het versterken van kragen, manchetten en andere delen van kledingstukken die wat extra stevigheid nodig hebben.

 

Naar de webshop

H410

Deze tussenvoering is vergelijkbaar met de H180 maar is door de lengtedraad wat stabieler en steviger dan H180. H410 is perfect voor het verstevigen van stoffen die iets meer stabiliteit vereisen, waaronder soepele tot middelzware stoffen, zoals bijvoorbeeld wol of ruwe zijde. Dit type vlieseline wordt gebruikt om de voorpanden van mantels en lange jassen te verstevigen. Het is ook geschikt voor het maken van tassen, hoeden en andere accessoires waarvoor een beetje extra structuur gewenst is.

 

Naar de webshop
Witte geweven tussenvoering van Vlieseline - G785

G785

Als je op zoek bent naar een iets zwaardere tussenvoering voor het verstevigen van kleine onderdelen aan bloezen en kleding maar ook de voorpanden van jassen van elastische stoffen dan is dit type vlieseline ideaal. Deze tussenvoering biedt uitstekende ondersteuning en vormbehoud, en is perfect voor het verstevigen van lichte, transparante, elastische en fijne stoffen.

Naar de webshop

Waarvoor staat de G en de H?

G(eweven)

De “G” staat voor “geweven” en geeft aan dat de tussenvoering een geweven structuur heeft. Geweven tussenvoeringen zijn over het algemeen steviger en bieden meer stabiliteit dan niet-geweven varianten. Ze zijn vaak geschikt voor projecten die wat meer structuur vereisen, zoals jassen of tassen.

H(aakwerk)

De “H” staat voor “haakwerk” en duidt op een niet-geweven tussenvoering. Niet-geweven tussenvoeringen zijn gemaakt van vezels die met elkaar zijn verbonden zonder te worden geweven. Ze zijn over het algemeen lichter van gewicht en bieden meer flexibiliteit, waardoor ze ideaal zijn voor projecten met delicate stoffen of voor het toevoegen van ondersteuning zonder al te veel bulk.

Hoe gebruik je Vlieseline?

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat de stof voorgewassen (of gestoomd) en droog is voordat je begint. Strijk indien nodig de stof om eventuele kreukels glad te strijken.

Stap 2: Uitknippen

Knip de tussenvoering van het patroondeel dat je wil verstevigen zonder naadwaarde. Zo worden de naden niet te dik en blijft de tussenvoering niet aan de strijkplank of strijkijzer plakken.

Stap 3: Plaatsing

Leg de tussenvoering met de plakkant naar beneden op de verkeerde kant van de stof. Zorg ervoor dat de tussenvoering gelijkmatig verdeeld is en geen rimpels of plooien bevat.

Stap 4: Activering

Plaats een persdoek of dunne katoenen stof over de tussenvoering om te voorkomen dat de lijm aan het strijkijzer blijft plakken. Pers vervolgens met een matige hoeveelheid druk en pers de tussenvoering gedurende 10-15 seconden afhankelijk van het type vlieseline.

Maak geen strijkbeweging!

Herhaal indien nodig.

Stap 5: Afkoelen

Laat het patroondeel liggend afkoelen zodat de hechting kan stabiliseren. Controleer of de tussenvoering goed is gehecht voordat je verder gaat met je project.

Niet het gewenste resultaat?

Vlieseline hecht niet goed op de stof?

Als de vlieseline niet goed aan de stof hecht tijdens het persproces, kan dit resulteren in loslatende randen en slechte stabiliteit.
Dit kan te wijten zijn aan een té lage temperatuur van het strijkijzer of wanneer er niet genoeg druk wordt uitgeoefend tijdens het persen.

Hoe kan je dit oplossen?

Zorg ervoor dat je een strijkijzer op de juiste temperatuur gebruikt voor de specifieke soort vlieseline die je gebruikt. Oefen voldoende druk uit tijdens het persen en zorg ervoor dat je gelijkmatige druk uitoefent over het hele oppervlak van de tussenvoering. Maak geen strijkbeweging!
Het kan ook helpen om een vochtige doek over de tussenvoering te leggen tijdens het persen, omdat de stoom kan helpen bij het activeren van de lijm.

Lijmresten op het strijkijzer?

Soms kan er wat lijm van de vlieseline blijven plakken aan het strijkijzer. Dit kan resulteren in kleverige ophopingen en vlekken op de stof bij volgende projecten.

Hoe kan je dit oplossen?

Gebruik een vochtige doek om overtollige lijm van het strijkijzer te verwijderen terwijl het strijkijzer nog warm is. Je kunt ook een speciale reiniger voor strijkijzers gebruiken om hardnekkige lijmresten te verwijderen. Zorg ervoor dat het strijkijzer volledig schoon is voordat je verder gaat met andere projecten.

 

Nog enkele tips

  • Kies de juiste soort vlieseline: Afhankelijk van het type stof en het gewenste effect, kies je de juiste soort vlieseline. Zoals eerder besproken, zijn er verschillende varianten beschikbaar, variërend van lichtgewicht tot zwaargewicht. Zorg ervoor dat je de juiste vlieseline kiest voor jouw project.

  • Test eerst op een proeflapje: Voordat je vlieseline op je stof aanbrengt, is het altijd een goed idee om een klein stukje van beide materialen te testen. Dit geeft je een idee van hoe de stof reageert op de vlieseline en of het gewenste resultaat wordt bereikt.

  • Wees voorzichtig met delicate stoffen: Bij het werken met delicate stoffen zoals zijde of chiffon, gebruik je een lichtgewicht vlieseline en verminder je de strijktemperatuur om schade aan de stof te voorkomen.

Graag wat meer hulp? Bekijk zeker onze workshops!

Bekijk het aanbod

Onze andere blog artikels

Workshop Handleidingen

Verstevig je naaiavonturen: Een korte Vlieseline gids

Vlieseline - een trouwe metgezel van elke naai(st)er en helpt bij het creëren van mooie [...]

Lees meer >

Get inspired! Workshop Handleidingen

Teddy en faux-fur, aangenaam zacht én warm!

Teddy en faux-fur zijn aangenaam zachte én warme stoffen. Perfect dus voor warme kledingstukken zoals [...]

Lees meer >

Get inspired! Workshop Handleidingen

Love it or hate it: Rekbare Biais

Rekbare biais kan tot heel wat frustratie leiden bij het stikken. Toch is deze biais [...]

Lees meer >

Get inspired!

Op zoek naar een eenvoudige én flatterende top?

Op zoek naar een eenvoudige én flatterende top maar nog niet veel naai ervaring? Dan [...]

Lees meer >

Workshop Handleidingen

Hoe kies je de juiste naaimachinenaald?

De juiste naaimachinenaald kiezen hangt natuurlijk af van de gekozen stof voor je naaiproject. Het [...]

Lees meer >

News

Nieuw! Wardrobe by Me patronen

Wardrobe by Me biedt een breed scala aan naaipatronen voor dames, heren en kinderen, waaronder [...]

Lees meer >

Get inspired!

Een heerlijk zachte sweater maken, perfect voor de lente!

Een heerlijk zachte sweater maken, wie houdt daar nu niet van! Deze sweater is alvast [...]

Lees meer >

Get inspired!

Dé geknipte stof om de regen te trotseren!

Al gewerkt met waterafstotende stof? De stof is niet waterdicht maar houdt de regendruppels wel [...]

Lees meer >

Workshop Handleidingen

Tips bij het naaien van stoffen met een vleug

Stoffen zoals fluweel, (nicky)velours, teddy of corduroy zijn stoffen met een “vleug”. De stoffen zijn [...]

Lees meer >

Get inspired!

Eva Mouton & Teddy jurk van Wisj (Pattern Hack)

Eva Mouton stoffen & Teddy jurk (Pattern Hack)! Toen de nieuwe wintercollectie van Eva Mouton [...]

Lees meer >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om U een betere browsing ervaring te bieden. Door gebruik te maken van deze website, gaat U akkoord dat wij deze cookies gebruiken.